Oldal feltöltése folyamatban...


Kötések, vezetékek sérülései, hiányosságai

A képen egy sérült kötés látható. Szerencsére a biztosítéktáblába szerelt kismegszakító, megakadályozta a tűzesetet, azonban ennek hiányában, vagy működésképtelenségének következtében, könnyen keletkezhetett volna baleset. Fontos, hogy a védelmünk mindig naprakész legyen, ezért évente érdemes ellenőriztetni.


Leold az FI (áramvédő kapcsoló) relé

A FI relé leoldása esetén mindenképpen érdemes szakembert hívni, mert az elsődleges feladata az emberi élet védelme. Amennyiben a készülék lekapcsol, úgy nagy esély van arra, hogy valamelyik készülékünk nem működik megfelelően, és akár kárt tehetne bennünk, ha nem oldana le időben.

A képen egy kültérre helyezett FI relé látható, amely az időjárástól nem megfelelően lett védve, így a leoldás oka nem egy fogyasztó meghibásodása, hanem a nedvesség bejutása volt a szerkezetbe.

Itt jegyezném meg, hogy az FI relé, egy nagyon érzékeny szerkezet, amely legalább 3 havonta karbantartást igényel. A karbantartás azonban nagyon egyszerű. A készüléken található egy teszt gomb, amelyet ha néhányszor megnyomva lekapcsoljuk az áramot, majd visszanyomjuk, egy öntisztítási folyamatot indítunk el, és meggyőződünk a készülék működőképességéről. Amennyiben a készülék a gomb többszöri megnyomására sem kapcsol le, úgy nagy eséllyel csere érett amely mindenképp szakember bevonását igényli.


Hibás bekötés

Sajnos sok esetben találkozunk "otthoni" megoldásokkal, amelyek nem minden esetben célravezetőek. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem muszáj azonnal szakembert hívni a munka elvégzésére, azonban érdemes szakember tanácsát kikérni. Egy konnektor beszerelése nem bonyolult feladat akkor, ha a feltételek adottak hozzá. Ellenkező esetben azonban nem tanácsos nekilátni. A képen egy konnektor látható, ahol a földelő vezeték nem került kiépítésre. Sajnos régi házaknál ez gyakori probléma. Mint látszik megoldás gyanánt egy kis átkötés történt egyik érintkezőből a másikba. 

Ez nem csak szigorúan tilos de veszélyes is, mind a háztartási készülékeinkre, mind a saját, és az otthon tartózkodók életére nézve is!