Milyen feltételek szükségesek egy napelemrendszer telepítéséhez?


Fontos megjegyezni, hogy az itt felsorolt feltételekről a megrendelőnek kell gondoskodnia ahhoz, hogy megvalósuljon a napelem rendszer kiépítése!


Amit a szolgáltató megkövetel!

1.) Mérőhely megfelelőssége szükség esetén szabványosítása

Egy biztonságos mérőhely és környezete nem gyúlékony anyagú, minimum 10 mm2-es réz vezetékeket tartalmaz, az elektromos részei puszta kézzel nem hozzáférhetőek, a benne lévő óra pedig kívülről könnyedén leolvasható!

Jelenleg ezek a legfontosabb tulajdonságok, melyeket a szolgáltató első körben vizsgál, azonban ha módosítani kívánjuk az igényelt árammennyiségünket pl. 1 fázisról 3 fázisra, abban az esetben már kötelező érvényűvé válik a szabványosítás, amely nem kis ráfordítást, és további információt igényel!

2.) Földelés

A megfelelő földelés a mérő óra közelében helyezkedik el, és mérési ponttal van ellátva (100x100-as kötődoboz)!

Ha a mérőhelyünk és a földelésünk ezen feltételeknek megfelel, már nagy esélyünk van rá, hogy a szolgáltató engedélyezi a napelem rendszerünk rákötését!


Amit az érintésvédelem megkövetel!

1.) Érintésvédelmi relé ( FI-relé)

Egy megfelelő érintésvédelemmel ellátott ház maximum 30 mA-es A típusú érintésvédelmi relével rendelkezik!

Mielőtt a szolgáltató átveszi rendszerünket, kötelező az érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyv, amelynek 3 legfontosabb eleme a megfelelő földelés, az érintésvédelmi relé, és a védővezetők megléte! 


Ami a napelem telepítéséhez szükséges!

1.) Tető

Egy napelemrendszer megtartására és telepítésére alkalmas tető szerkezete stabil, létrával hozzáférhető, a fedése nem palából készült, a cserepek épek és teherhordó képességük elfogadható (képes megtartani egy ember súlyát)!

Jó tanács és kérni szoktuk, hogy tartalék cserép mindig legyen kéznél! Törött cserép lehet a telepítés megkezdése előtt és után is, de mindkét esetben cseréljük ezeket a cserepeket.


2.) Biztosítéktábla

A megfelelő biztosítéktábla 30%-a üres az esetleges fejlesztések befogadása miatt, vagy kialakítható körülötte csatlakozási lehetőség! Kötelező elemei az FI relé és a biztosítékok, amelyek a vezetékek méreteihez vannak igazítva!

Nem igazán szokott problémát okozni a rácsatlakozás akkor sem, ha ezek nincsenek biztosítva, azonban ha azt szeretnénk, hogy esztétikus és stabil legyen a rácsatlakozás, ezen elemek megléte elengedhetetlen!


Reméljük hasznos információkkal tudtuk ellátni azon emberek közösségét, akik szeretnének saját naperőművet otthonukban! További kérdés esetén keressenek minket bátran. Nekünk a biztonság az első!