Szakemberek listája


Kőműves:

Kovács Gábor Ev.: +3630/586-9236

Gipszkartonos:

Folyamatban....


Tetőfedő:

Zsolt: +3630/300-7859

Ajtó ablakos:

Folyamatban...

Gáz szerelő:

Folyamatban....


2.) Szakemberek felkeresése

Terveinket bontsuk szét szakmunkákra. Ezek időrendi sorrendje a következő:

  • Kőműves 
  • Tetőfedő
  • Ajtó, ablakos
  • Gázszerelő (központi fűtés), Vízszerelő, Villanyszerelő
  • Burkoló
  • Festő
  • Asztalos

 Minden szakembert avassunk be ötleteinkbe, mert tapasztalataik hasznosak lehetnek! Fontos, hogy az alapvető dolgokban ne legyünk megalkuvóak, itt gondolok a minőségi munkára, és a korrekt, részletes árajánlatra!


3.) Bontás

A felújítás egyik legrosszabb szakasza. Mindenütt csak rendetlenség, de kedvünket ez ne szegje, mert a végeredmény megéri! 

Menete:

  • Hulladék elszállításának megszervezése
  • Bontani kívánt elemek jelölése
  • Bontás megkezdése

Ne feledkezzünk meg a megfelelő munkavédelemről sem!


4.) Tetőfedés

Amennyiben napelem rendszer kiépítése is tervben van, úgy azt érdemes jelezni, hisz ez befolyásolhatja a tetőnk típusát is.

Fontos szempont a tető kiválasztásánál a tartósság, hisz ezt nem szeretnénk évente cserélni vagy javítani. Érdemes minőségi anyagokat vásárolni, még ha kicsit drágább is, de a jól megválasztott tetőtípus nem zörög, nem törik, nem mohásodik, nem ázik be, bírja a havat, és szellőzik. Itt hívnám fel a figyelmet leginkább az árajánlat fontosságára, mert az ácsmunkák között óriási különbségek lehetnek árban, és alapanyag felhasználásában egyaránt.


5.) Ablakok beillesztése

Az ablakok megválasztásánál az energetikai besorolás nagyon fontos. A szakboltokban és interneten kapott adatok és információk alapján válasszuk meg őket. Kalkuláljunk a redőny elhelyezéssel is, ablakpárkány esetén pedig ügyeljünk a megfelelő méretre, ha a későbbiekben külső szigetelésre is sor kerül! A beépítésnél figyeljünk a megfelelő szigetelésre, beépítés után pedig hőkamerával érdemes ellenőriztetni az elvégzett munkát.

A bejárati ajtó kivételével, az ajtókat érdemes festés utánra hagyni, amennyiben az ajtók helyének mérete pontosan illeszkedik a megrendelt ajtók méreteihez.


5.) Víz, villany, és központi fűtésszerelés (az alapok felhasználásával)

Ha a tervezést követően az alapot is felhasználjuk gépészeti célra, úgy a vízcsöveket, lefolyó csöveket, védőcsöveket, kell lefektetni.

Amennyiben sor kerül a padlófűtés kiépítésre, úgy az időrendi sorrend változhat, hisz az alapbetonozást követően, szigetelésre van szükség, amellyel a padlófűtés csöveinek készítjük elő a helyet. Ezt követően jöhet még egy betonréteg, vagy aljzatkiegyenlítő.


6.) Betonozás, válaszfalak felhúzása

Itt bízzuk szakemberre a folyamatot. Átadás után ellenőrizzük az elvégzett munkát, és ha valami rendellenesség van, azt jelezzük. Akarva akaratlanul is előfordulhatnak hibák, de ha fény derül a hibára azt időben kell javítani. Ha mégis magunk végezzük a munkát, betonozásnál ügyeljünk a megfelelő szigetelésre, vasalatokra és vízszintre, falak felhúzásánál pedig a függőlegességre, és a derékszögekre.


7.) Víz és villanyszerelés

Ha az alap stabil, a válaszfalak a helyükön, és tető is van a fejünk felett, jöhet a víz, gáz és villanyszerelés. Vízszerelésnél elengedhetetlen a nyomáspróba, és ellenőrizzük a hideg, meleg vizes kiállások egymástól mért távolságát. Fejtörést okozhat az eltérés, a csaptelepek felszerelésénél!

Villanyszerelésnél a védőcsövek kerülnek a helyükre. Érdemes minden eshetőségre gondolni, akár még a későbbi átrendezés lehetőségére is, szóval igyekezzünk mobilan elgondolni a villamos berendezések helyeit.


8.) Vakolás

Kényes munkafolyamat, amely nagy gyakorlatot igényel. Az oldalfalak vakolása viszonylag könnyebb, azonban a mennyezet már egy másik kérdés, épp ezért érdemes átgondolni, nem lenne e jobb megoldás az álmennyezet használata. Miért is jó ez? Időt és költséget csökkenthetünk, mert a mennyezetben egy úgynevezett szerelőrés keletkezik, ahol a gépészeti elemeket fúrás, faragás, és vésés nélkül helyezhetjük el. Ezen felül esztétikai, és funkcióbeli megoldásokat is alkalmazhatunk, például spot lámpák, vagy 3D-s mennyezet kialakítása hangulatfénnyel.


9.) Villanyszerelés

A vakolást követően, az előre elhelyezett védőcsövekbe megtörténik a vezetékek behúzása, és a kötések elkészítése. Természetesen nem mindegy a vezetékek keresztmetszete, melyek felhasználási igények függvényében változtathatóak. Fontos, hogy a vezetékek behúzását követően, gondoljuk át ismét, hogy minden jó helyre került e, mert ezen a ponton még lehet változtatni egyes elképzeléseken.


10.) Burkolás

A burkolás során egyik legfontosabb, az alapanyag kiválasztása. Manapság a nagy méretű csempék, és járólapok a divatosak, azonban számolni kell a méretből fakadó egyenetlenségekre, amely a burkoló munkáját ellehetetlenítheti. Mindenképp tanácsos a szakember véleményét kikérni a megfelelő burkolat kiválasztásánál, amennyiben a tökéletességre törekszünk. Vizes helyiségeknél pedig a folyékony fólia használata elengedhetetlen. Rossz tapasztalatok miatt felhívnám a figyelmet itt is az ellenőrzésre. Átadható burkolás az, amely felrakásból fakadó egyenetlenséget nem tartalmaz, és az ajtók, ablakok a burkolás után is nyithatóak maradnak, illetve a fugaközök mindenhol egybe esnek. Amennyiben ez nem így van, azt jelezzük a burkoló felé, és javíttassuk.


11.) Glettelés, festés

Glettelés vagy festés előtt mindig ellenőrizendő a fal stabilitása. Porózus felületek megkötéséhez használjunk mélyalapozót, ha pedig az előző festés nem elég stabil, attól csupaszítsuk meg a falat. Festés előtt pormentesítsünk, és a festéket minimum 2 rétegben alkalmazzuk. Penészes falak esetében, érdemes szakember véleményét kikérni, illetve ha a festést szakember végzi, úgy az ő munkáját is ellenőrizzük, és észrevétel esetén jelezzük felé, hisz hibák akaratlanul is előfordulhatnak.


12.) Szerelvényezés

A szerelvények felhelyezése már az utolsó lépcső, amikor a hálózat tesztelése is elengedhetetlen. A szerelvények kiválasztásánál ügyeljünk a minőségre, és az esztétikumra. A szakember munkáját itt is ellenőrizzük, és észrevételünket jelezzük!