Társasházi villanyszerelési fogalmak


Csatlakozási pont:

A villamosművek, a villamosmű és a felhasználói berendezés, továbbá a villamosmű, a magánvezeték, a termelői vezeték, illetve közvetlen vezeték tulajdoni határa.


Összekötő berendezés:

Több felhasználó által használt ingatlan belső vezetékhálózatának nem az elosztó tulajdonában álló, a csatlakozási pont után lévő méretlen szakasza.


Csatlakozó főelosztó (tűzvédelmi főkapcsoló):

A csatlakozó főelosztó egy központi elosztóberendezés, amely a méretlen felhasználói hálózat része és a méretlen felhasználói rendszer elosztását szolgálja.


Méretlen főelosztó:

A méretlen felhasználói hálózat részét képező, a méretlen hálózat készülékeinek elhelyezésére szolgáló központi fogadó és elosztó berendezés.


Felszálló méretlen fővezeték:

A méretlen felhasználói hálózat részét képező, több felhasználási hely táplálására szolgáló vezeték, amely a csatlakozó főelosztótól, vagy a méretlen főelosztótól indul, és egy vagy tübb löágazó fővezetékig terjed.


Leágazó fővezeték:

A méretlen felhasználói hálózat részét képező, de csak egyetlen felhasználási hely táplálására szolgáló vezeték, amely álltalában a felszálló fővezetéktől, a csatlakozó főelosztótól, vagy méretlen főelosztótól ágazik le, és a fogyasztásmérőig terjed.


Készült: 2023.10.22
Forrás: 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet / MSZHD 447:2019 / VET