Napelem

Amit érdemes tudni!


A nap a legnagyobb energiatárolónk a földön. Mondhatjuk úgy is, hogy a nap, a föld kimeríthetetlen energiaforrása. Ezt az energiát oly módon tudjuk felhasználni, hogy a legkisebb mértékben sem szennyezzük környezetünket, az energia előállítása közben.

 De hogyan? 

Röviden szükségünk van egy olyan berendezésre, amely hasznosítani tudja ezt az energiát. Ezt a berendezést hívjuk napelemnek, amely a napból érkező fotonok mozgási energiáját egyenárammá alakítja. Ezt követően szükségünk lesz egy inverterre, amely az egyenáramból váltakozó áramot csinál, vagyis létrejön az az energia, amely a háztartási gépeinket, berendezéseinket meghajtja.

A napenergia jelenti a jövő kulcsát, melynek értéke nem pénzben és havi elszámolásban mérendő! Amit kapunk, az egy megújuló energiaforrás, amely megoldást jelenthet a környezeti károkra, melyeket nap mint nap tapasztalunk!


Napelem típusai

Amorf (vékony rétegű)

Hatásfok: 5-8%

Élettartam: 10-15 év

Előnyök: Hajlítható, olcsó, 100-szor vékonyabb a polikristályos, vagy monokristályos napelemeknél

Hátrányok: rövid élettartam, alacsony energiatermelés

Leggyakoribb felhasználása: háztartási aprócikkek energiatáplálása (számológép, töltő, stb...) ipari energiatermelés


Polikristályos

Hatásfok: 15-20%

Élettartam: 25-30 év

Előnyök: Olcsó, jó energiatermelés, hosszú élettartam, jó fényelnyelő képesség

Hátrányok: Nem hajlítható, nehezebb előállítás

Leggyakoribb felhasználása: háztartási és ipari erőművek

(A leggyakrabban használt típus!)


Monokristályos

Hatásfok: 20-25%

Élettartam: 25-30 év

Előnyök: Magas energiatermelés, hosszú élettartam

Hátrányok: Drága, nem hajlítható, érzékeny a dőlésszögre

Leggyakoribb felhasználása: háztartási és ipari erőművek


Napelem rendszer részei

Modul

A közéletben használt napelem táblát szakmai körökben moduloknak hívjuk, melyek összessége alkotja a napelem rendszer áramtermelő részét. Fontos információ hogy a napelemek egyenáramot termelnek!


Inverter

Ez az intelligens készülék a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítja, alapvető védelmet ad, szabályozza a frekvenciát, és ellátja a hálózatot a napelemek által hasznosított energiával.

Tűzeseti leválasztó

A napelemek automatikus leválasztását a hálózatról, ez a DC oldali leválasztó hivatott elvégezni. Fontos tűzvédelmi elem, mely bizonyos feltételek teljesülésénél, kötelező érvényűvé válik.


AC Védelem

Készülékünket nem csak a termelői oldalról (napelem), hanem a fogyasztói oldalról is érheti villámcsapás okozta kár. Ennek megelőzésének céljából az invertert követően egy váltakozó áramú villámcsapás elleni védelemre is szükségünk lesz.

Villámvédelem

A villámcsapás megemelheti a feszültséget készülékeink áramköreiben, és ehhez nem is szükséges közvetlen villámcsapást elszenvednie berendezéseinknek. Ezt megakadályozva túlfeszültség levezetőt alkalmazunk az inverter védelmére.