Információ a vezetékek cseréjéről


Egy épület vezetékeinek cseréjére akkor van szükség, ha az épület villamossági hálózata nem bírja a terhelést, illetve ha a vezetékek épsége megkérdőjelezhető. Fontos tudni azonban, hogy alumínium vezetékek is lehetnek biztonságosak, és cseréjük nem minden esetben indokolt! Egy ilyen eset például a világítási hálózat, ahol a régi felhasználás szerint több száz wattot kellet elviselniük, míg a mai modern korban, a ledes technológiának köszönhetően, egy átlagos családi ház összes világításra használt energiája maximum 500 watt, amelyet az alumínium vezetékek könnyed módon szolgáltatnak számunkra.

Minden lakott ház vagy lakás vezetékcseréje, a biztosítéktáblával kezdődik. Ha a biztonság adott, jöhet a vezetékcsere. A biztonság az első! 


Hogyan is kezdjük?

Mint minden munkafolyamat, így a villanyszerelés is a tervezéssel kezdődik. Felsorolva az alábbiakon kell végigmennünk:

  • Mik az igényeink?

Első körben el kell döntenünk, hova szeretnénk konnektorokat, világítást vagy kapcsolókat, ezután pedig még azzal is foglalkoznunk kell, hogy milyen készülékeket fogunk használni egy egy helységben.

  • Mekkora a betápláló áramerősségünk?

Ez azért nagyon fontos, mivel a régebbi épületeknél legtöbb esetben 10 A áramerősség áll rendelkezésünkre, amely épp hogy elég egy nagyobb teljesítményű vízforraló üzemeltetésére. Ha még villanysütőt is szeretnénk, ez a teljesítmény édeskevés lesz számunkra, épp ezért teljesítménybővítési igényt kell bejelentenünk, regisztrált villanyszerelőn keresztül. Fontos mérlegelni a 3 fázis szükségességét, amely javasolt az indukciós főzőlappal és villanysütővel felszerelt konyha használatához. A bővítés eredményeképp számítanunk kell a villanyóra és a biztosíték tábla közötti szakasz vezetékcseréjére is, mert a szabvány előírja a 10 mm2 keresztmetszetű réz vezető meglétét ezen a szakaszon.

  • Milyen szintű védelemmel, vagy felszereléssel szeretném ellátni a lakásomat?

Itt a biztosítéktábla eszközeire kell gondolni. Az FI relé vagy más nevén áramvédő kapcsoló (ÁVK), amely életvédelmi funkciót lát el, vagy a sokak által ismert kismegszakító, amely zárlat és túlterhelés ellen véd, kötelező elemnek minősül! Ezeken kívül beszélhetünk még a csengőről ami gyakori, de nem ritka a PLC vezérlés, vagyis az okos otthon elképzelése sem. Ilyen esetben arról kell döntenünk, hogy lakásunk mely pontját szeretnénk okosítani, mi az amit távvezérléssel vagy automatizálással szeretnénk megoldani.

  • Melyik gyártó szerelvényeit szeretném használni?

Minden esztétikai megoldást érdemes előre kiválasztani, és ezek közül a szerelvények sem kivételek. Fontos szempont a tartósság és a külalak, de sok esetben az ár dominál. A szerelvények tapintása és működése is befolyásoló tényező lehet, épp ezért igyekszünk egyes gyártók termékeit magunknál tartani, hogy ön közelről is megtekinthesse őket.

Lakott házak újrahúzásánál helységenként szoktuk haladni, hogy minél kevésbé kelljen felborítani az otthon kényelmét. Ilyen esetben átlagosan 60 óra alatt készül el az újrahúzás, a ház méretétől, és az igényektől függően. 

Természetesen amennyiben tanácstalan, úgy a felmérés alkalmával segítünk önnek a tervezésnél is, hisz látunk nagyon jó megoldásokat, és ezek a megoldások nem biztos, hogy elérnek önhöz, ezért mi igyekszünk termékbemutatóval is prezentálni egyes gyártók termékeit a témával kapcsolatban.